Monday, April 1, 2013

Nordkorea kan dölja en ny typ av atombomber

Effektivt undanröjda radioaktiva spår efter provsprängningen för några veckor sedan kan tyda på att Nordkorea lyckats tillverka en ny typ av atombomb, tror experter.
Såväl amerikanska regeringstjänstemän som oberoende experter säger att Nordkorea troligen har vidtagit speciella åtgärder för att dölja detaljer kring landets senaste kärnvapenprov, som genomfördes i februari.
Det spär på misstankarna att de nordkoreanska vapenkonstruktörerna gått över till höganrikat uran som bombkärna, skriver Washington Post.

Analyser av detonationen den 12 februari visar att effekterna av sprängningen har dolts anmärkningsvärt väl. Inte mycket radioaktivt materal har sluppit ut i atmosfären och kunnat detekteras.
Dagarna efter sprängningen kunde inte vare sig sydkoreanska eller amerikanska sensorer fånga upp ens ett spår av de vanliga radioaktiva gaserna.
Frånvaron av mätbara bevis kan vara ett medvetet försök av regimen att dölja att man utvecklat ny bombteknik, enligt Washington Posts källor.
– Det finns väldigt lite information, vilket indikerar att nordkoreanerna är skickliga på att dölja det, säger en expert.
Seismologiska mätningar har visat att provsprängningen ägde rum ovanligt djupt under marken och att den var ungefär lika stark som Hiroshimabomben 1945.
Kärnvapentestet var det tredje av Nordkorea sedan 2006. De två första provsprängda bomberna tros ha byggt på plutonium från ett alltmer krympande lager klyvbart material som nordkoreanerna byggde upp i slutet av 1990-talet.
Om Nordkorea nu framgångsrikt har genomfört ett test med en bomb baserad på uran visar det att regimen hittat ett nytt sätt att tillverka kärnvapen och bemästrar ny teknik för höganrikning.
Enligt experterna som Washington Post har talat med innebär detta också en ökad oro för att diktaturen i Pyongyang samarbetar med Iran.
Det finns flera teknikvägar till en atombomb. Den bomb USA släppte över Hiroshima den 6 augusti 1945 byggde på höganrikat uran, och den som fälldes över Nagasaki tre dagar senare hade plutoniumkärna.
Nordkorea har alltså haft plutonium sedan lång tid, men det anrikade uranet är av senare datum. Iran har fokuserat på anrikning av uran, vilket landet hävdar görs för civila syften.

No comments:

Post a Comment