Sunday, December 22, 2013

Så får din personliga ekonomi 2014



Många svenskar får bättre ekonomi nästa år. Det beror till stor del på låga prisökningar och räntor samtidigt som lönerna höjs och skatten sänks.
Det är framför allt de som har arbete som får det bättre nästa år. Institutet för privatekonomi, Swedbank, har tagit fram siffror som visar att en tvåbarnsfamilj får ungefär 1 300 kronor mer att röra sig med i januari 2014 än samma månad 2013.
Men arbetslösa och sjuka får varken sänkt skatt eller löneökningar. Föräldralediga kan inte heller dra nytta av skattesänkningen. Pensionerna minskas samtidigt som pensionärernas skattesänkning är mindre än de förvärvsarbetandes.

Nästa år sänks de ersättningar som förändras i takt med prisbasbeloppet. Det beror på att priserna i stort sett legat stilla och till och med sjunkit något. Sänkningen påverkar bland annat studiemedel och sjuk- och föräldrapenningen.
Här är de viktigaste förändringarna som påverkar din ekonomi nästa år:
Löner.
Det är omöjligt att säga hur mycket var och en får i löneökning men man brukar räkna med ett snitt på 3 procent. Det ger 600 kronor mer före skatt för den som tjänar 20 000 kronor i månaden. 
Prisökningar. 
På decembermötet gjorde Riksbanken bedömningen att inflationen blir ungefär 0,6 procent 2014. Det gör att många kan räkna med reallöneökningar nästa år, alltså att lönen höjs mer än priserna.
Skatter.
Det femte jobbskatteavdraget ger upp till 340 kronor mer i månaden. De som betalar statlig skatt får mer eftersom brytpunkten höjs. Den extra höjningen av brytpunkten, som regeringen ville göra, stoppades av oppositionen. Men brytpunkten höjs automatiskt med prisökningarna plus 2 procentenheter varje år.
Det betyder att statlig skatt tas ut med 20 procent på inkomster över 36 160 kronor i månaden nästa år, 2013 går gränsen vid 35 525 kronor. Inkomstgränsen för när man ska betala 25 procent i statlig skatt höjs också. Den övre brytpunkten höjs också automatiskt från 49 300 kronor i månaden till 51 310 kronor i månaden.
Pensionärer får sänkt skatt med ungefär en hundralapp i månaden genom höjt grundavdrag. För dem som fyller 65 år eller är äldre 2014 blir de nya brytpunkterna för statlig skatt 38 400 kronor i månaden respektive 52 870 kronor i månaden.
Ungefär 33 procent av svenskarna får höjd total kommunalskatt, alltså både kommun- och landstingsskatt, när skatten höjs i 106 kommuner. Det gör att den genomsnittliga kommunalskatten ökar från 31,73 till 31,86 procent. Det innebär att skattesänkningen kan bli mindre än de belopp som står i tabellen här bredvid för dem som bor i kommuner som höjer skatten.
Alkoholskatten höjs så att en flaska sprit blir 1:90 kronor dyrare, priset på en flaska vin ökar med 1:40 kronor och priset på en burk öl ökar med 0:40 öre.
Pensionsinkomster. 
Den allmänna pensionen från staten sänks med i genomsnitt 300 kronor si månaden och som mest 470 kronor i månaden före skatt. Men höjda bidrag och sänkt skatt gör att sänkningarna blir mindre eller vänds till ett litet plus.
För dem som har garantipension och bostadstillägg kompenseras minskningen av pensionen framför allt genom att bidragen ökar. Pensionsmyndigheten har räknat på hur förändringarna påverkar olika typfall. Beräkningarna visar att en ensamstående pensionär med bostadstillägg, född 1938 eller senare, som har lägre pension än 17 800 kronor i månaden, får ungefär lika mycket att röra sig med 2014 som i år. Se grafiken här bredvid.
Boendekostnad.
Hyrorna beräknas stiga med 1,5 till 2 procent. Mycket pekar på att boräntorna blir låga även nästa år. Riksbanken räknar med att reporäntan ligger kvar på 0,75 procent under hela 2014. Finansinspektionens krav på att bankerna ska binda mer eget kapital kan höja boräntorna något men det är i så fall fråga om en eller ett par tiondels procentenheter.
Avgifter.
Avgiften till a-kassan sänks med som mest 255 kronor i månaden. Hur stor sänkningen blir för dem som arbetar och är medlemmar i både facket och a-kassan framgår av tabellen här bredvid. Är du sjuk, arbetslös eller enbart med i a-kassan blir sänkningen något mindre.
Fastighetsavgiften höjs så att den högsta avgiften blir 7 112 kronor i stället för 7 074 kronor.
Försäkringar, bidrag och studiemedel.
Studiestödet sänks med 20 kronor i månaden per fyraveckorsperiod, från 9.024 kronor till 9.004 kronor. 
Den högsta sjukpenningen sänks med 2 kronor per dag från 710 kronor till 708 kronor. Det motsvarar ungefär 60 kronor i månaden före skatt.
Den högsta föräldrapenningen sänks med 2 kronor per dag från 946 kronor till 944 kronor. Det blir cirka 60 kronor mindre i månaden före skatt.
Bostadsbidraget för barnfamiljer höjs med 200 kronor för ett barn, 250 kronor för två barn och 300 kronor för tre barn. Försäkringskassans hemsida uppdaterar räknesnurran för bostadsbidraget inför årsskiftet och då går det att räkna ut hur stort bidraget blir beroende på inkomst och hyra.
Övrigt.
Fribeloppet för studerande höjs med 30.000 kronor så att studerande kan tjäna 172.400 kronor per år utan att förlora studiemedel.
Pensionärer ska kunna ha en arbetsinkomst på 20.000 kronor per år utan att bostadstillägget minskas.
Den 1 juli införs en fritidspeng till barnfamiljer som fått försörjningsstöd de senaste sex månaderna. Fritidspengen är högst 3.000 kronor och gäller barn i årskurserna 4 till 9 som har regelbundna fritidsaktiviteter.
Det nedsatta förmånsvärdet för miljöbilar förlängs i tre år till 2016. Nedsättningen gäller elbilar, gasbilar och laddhybridbilar.

Thursday, December 5, 2013

Stark tillväxt oväntat i USA

USA:s ekonomi växte med 3,6 procent i tredje kvartalet, visar reviderade siffror från USA:s handelsdepartement.

En tidigare preliminär beräkning visade på en tillväxt på 2,8 procent.
Analytiker hade räknat med en viss uppjustering, men bara till 3,0 procent

Sju myter om energibesparing...

Sänka nattemperaturen eller inte? Det finns en hel uppsjö av myter kring energisparande. ”Jag tror att människor har behov av att försvara sitt synsätt”, säger energi- och klimatrådgivare Joanna Weiss.
Miljön har blivit ett viktigt argument för att spara energi och vi drunknar i olika rekommendationer. Frågan är vad som är sanning eller myt.
En sak som är säker är att myterna kring energisparande har förändrats över åren och är kopplade till teknologin.
– Det här med energi har varit aktuellt ända sedan oljekrisen 1973, då stat, kommun och landsting sa att de skulle reducera sitt oljeberoende. Jag tycker att man avverkar olika myter undan för undan, säger Bertil Starberg som är kommunal energi- och klimatrådgivare i Stockholmsregionen.

Belysning är ett område som är behäftat med många myter. Vem har till exempel inte hört att det är bättre att låta lampan vara tänd om man bara lämnar rummet en kort stund?
– Det är bättre att släcka lampan. Den senaste forskningen visar att rum inte är mörkrädda, säger Joanna Weiss och skrattar.
Sju myter om energisparande
1 Myt: Att lämna laddaren kvar i telefonen drar ingen extra ström när batteriet är fulladdat.
Sanning: Så länge kontakten sitter i vägguttaget drar laddaren ström, trots att batteriet är fullt.
2 Myt: Det är bättre att lämna lampan på om man bara lämnar rummet en kort stund.
Sanning: Det här är en jättegammal myt som har sin bakgrund i att gamla lysrör krävde mycket energi för att tändas. Med dagens lampor tjänar man på att släcka och sedan tända igen.
3 Myt: Skärmsläckare sparar ström.
Sanning: Skärmsläckare drar energi precis som alla andra datorprogram. I stället bör man ställa in datorn så att den går ned i energisparläge efter en viss tid eller stänga av den.
4 Myt: Det lönar sig att investera i nya energieffektiva fönster.
Sanning: Delvis sant. Mer värme stannar kvar i huset, men återbetalningstiden kan vara lång. I stället kan man renovera fönstren genom att byta innerruta eller installera en extra ruta, vilket är billigare.
5 Myt: Det går åt mindre energi för att värma upp oljefyllda element än elektriska element.
Sanning: Det är en minimal skillnad i energiåtgång.
6 Myt: Man tjänar mycket pengar på att sänka nattemperaturen.
Sanning: Temperatursänkning under så kort tid ger liten påverkan, eftersom det kostar att värma upp huset igen.
7 Myt: Nybyggda hus alltid är mer energieffektiva än äldre.
Sanning: Delvis sant. Boverket har under åren skärpt sina regler för hur mycket energi ett hus får dra per kvadratmeter och år, men det finns inget krav på att reglerna ska tillämpas på fritidshus.
Källa: Energi- och klimatrådgivningen i Stockholms län

Monday, November 18, 2013

Inlägget genererade 150 miljoner klipp

Lennart Israelsson, eller Aktiestinsen som han är mer känd som, köpte aktier för 600 kronor 1946. Sedan dess har hans hobby genererat en förmögenhet på cirka 150 miljoner kronor.
Smålänningen Lennart Israelsson är i dag 97 år gammal. När DN ringer upp honom för att fråga om tips på hur man gör aktieklipp svarar han på tredje signalen.
– Det där har jag ganska bra koll på. Jag har 70 års erfarenhet av börsen, säger han glatt.

Lennart Israelsson är ingen vanlig börshaj. Han växte upp under enkla förhållanden på den småländska landsbygden. I sin ungdom cyklade han till Stockholm för att söka jobb men återvände till Småland när andra världskriget bröt upp. Han fick jobb vid järnvägen och hade en lön på 180 kronor i månaden. 1946 hade han sparat ihop 600 kronor som han, till sin mammas förfäran, valde att satsa på aktier.
– Det var inga arbetare som satsade på aktier då men jag hade läst artiklar om aktier i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Artiklarna inspirerade mig och gjorde att jag bågade satsa.
600 kronor var väl ganska mycket pengar på den tiden?
– Ja, ungefär 50 000 kronor i dagens penningvärde. Min mamma tyckte inte att aktierna var en bra idé eftersom hon hade en bror som förlorat mycket pengar i samband med Krügerkraschen.
Lennart Israelsson behöll sitt jobb på järnvägen fram till pensionen och blev på fritiden rikare och rikare på sina aktieköp.
Vad är dina bästa aktietips?
– Jag kunde ingenting om aktier när jag började men jag har läst i tidningen Aktiespararna och haft mycket hjälp av den. Jag har genom åren tittat på P/E-tal, kassaflöde och utdelning när jag har köpt aktier. Har P/E-talet varit mellan 5 och 15 så har jag köpt. Jag brukar också vara noga med att kassaflödet ska vara 4-5 procent.
(Genom P/E-talet kan man få reda på hur många år det kan ta innan man genom vinsten får tillbaka på sin investering, förutsatt att företaget delar ut allt alternativt återinvesterar det och höjer värdet)
Lennart Israelsson tycker också att den som är nybörjare ska satsa på branscher som fastigheter och skog.
– Det gjorde jag när många andra satsade på aktier inom IT och det gick väldigt bra. Jag tror fortfarande att det är bra marknader att satsa på.
Aktiestinsen är heller inte särskilt mycket för att göra riskfyllda aktieaffärer.
– Jag brukar inte satsa på nya företag utan har väntat tills de har kommit i gång.
Har du haft några motgångar med dina aktieköp?
– Det är klart att börsen har fallit några gånger men då har jag inte sålt.
Köper du fortfarande aktier?
– Nej, nu har jag gett bort mina pengar. Jag har satt in 110 miljoner i olika stiftelser och delar ut stipendier till ungdomar. Förhoppningsvis kan jag inspirera andra att få intresse för aktier.

"Vi åkte hit och dit, och hela planet flög"

En passagerare som var med på det ryska olycksplanets näst sista flygning i går söndag vittnar om kraftiga skakningar och vettskrämda passagerare. Det visar sig samtidigt att bolaget Tatarstan Airlines har varit i blåsväder förr.

Den svarta lådan på olycksplatsen i Kazan, 60 mil öster om Moskva, har återfunnits. De ryska haveriutredarna arbetar efter hypotesen att antingen ett tekniskt fel eller misstag av piloterna orsakade söndagens krasch, där 50 människor omkom.
Det var vid ett andra landningsförsök som planet tappade höjd, föll ”nästan vertikalt mot marken” enligt vittnesuppgifter, och kraschade i landningsbanan.

Tidigare under söndagen hade samma plan, en Boeing 737-500, flugit i motsatt riktning, från Kazan till Moskva. Journalisten Lenara Kasjafutdinova var med på den turen och har berättat för ryska Kanal 1 om sina upplevelser:
– Passagerarna skrämdes av oerhört starka vibrationer i flygplanet under de sista minuterna innan vi landade på Domodedovoflygplatsen i Moskva. Vi åkte hit och dit, hela planet fladdrade. Sedan när vi gick av var vi förvånade att det inte blåste i Moskva.
Det olycksdrabbade ryska flygbolaget Tatarstan Airlines riskerar nu att stängas ner, precis som andra bolag som drabbats av dödliga krascher. Den statliga utredningskommittén har inlett en undersökning.
I en incident för tre år sedan tvingades passagerare sitta på golvet i mittgången sedan Tatarstan Airlines överbokat en flight mellan turkiska Antalya och Jekaterinburg i Ryssland. Bolaget var då nära att hamna på EU:s ”svarta lista”, men klarade sig med en varning.
Efter vad som har framkommit i ryska medier var de båda piloterna ombord på olycksplanet erfarna, med sammanlagt 21 års flygtid. Men förstepiloten Rustem Salichov hade bara begränsad erfarenhet av det aktuella Boeingplanet.
Just detta plan har varit i trafik sedan 1990. Innan det köptes av Tatarstan Airlines 2008 har det ägts eller leasats av föga kända bolag som Uganda Air, brasilianska Rio Sul och rumänska lågprisbolaget Blue Air.
Ryssland drabbas regelbundet av flygkatastrofer, men är samtidigt att land med mycket högt antal avgångar och landningar.
Små, privata flygbolag har ofta kritiserats för bristande säkerhet. Ett sådant bolag drabbades 2011, då 44 personer omkom utanför staden Jaroslavl, bland dem nästan hela ishockeylaget Lokomotiv Jaroslavl.
De stora ryska flygbolagen däremot anses förhållandevis säkra. På den internationella organisationen Jacdecs flygsäkerhetslista hamnar SAS, på 51 plats, efter såväl Transaero (16:e) som Aeroflot (39:e). Etta på den listan är Finnair.

Kalla Fakta: LFV orsakar alla tredje flygkrasch


Kalla fakta hävdar att det finns enorma brister hos LFV och att verket rentav orsakade var tredje flygolycka under 2012. Nu kräver Haverikommissionen en granskning av säkerheten.

Kalla fakta har granskat svensk flygsäkerhet och fann att var tredje olycka under 2012 berodde på säkerhetsbrister hos LFV. I gårdagens program redovisades en granskning av alla haverirapporter sedan 2008. Antalet flygolyckor som i fjol orsakades av LFV är dubbelt så många som för fem år sedan, trots att flygtrafiken var lägre, skriver Expressen. Brister hos LFV orsakade i fjol 31,3 procent av flygolyckorna och 13,7 procent år 2008.
Ett exempel är olyckan utanför Kebnekaise i mars 2012. Fem personer dog, men inte på grund av tekniska fel i planet. I stället arbetade flygledaren i Kiruna ensam och var oerfaren.
Kimmy Bech, operativ chef vid LFV anser att det inte finns några brister i säkerhetsrutinerna.
– Däremot finns det alltid områden som vi kan förbättra.

New Hope kräver pengar till Filippinerna

Resebranschens egen hjälporganisation New Hope samlar in pengar till två av SOS Barnbyars anläggningar i Filippinerna som efter tyfonen är nästan helt raserade. Scanworld skänkte 10 000 kronor, ett initiativ som snabbt följdes av bland andra JB Travel och Blomgren Travel.

Två av SOS Barnbyars anläggningar drabbades hårt av tyfonen i Filippinerna. Nu hjälper New Hope, tidigare Reseindustrins barnfond, till att samla in pengar till barnbyarna i Tacloban och Calbayog som nästan helt raserades.
Scanworld svarade på New Hopes vädjan om gåvor genom att skänka 10 000 kronor. Därefter satte bland andra också JB Travel och Blomgren Travel in 10 000 kronor vardera.
New Hopes Plusgiro är 90 11 88-3 och Bankgiro 901-1883. Märk betalningen med Filippinerna. Om du har frågor eller önskar en faktura, meddela Elisabet Lanz, vilket belopp du önskar bidra med

Monday, November 4, 2013

Hotet om en strejk avblåst för Norwegian

Det blir ingen strejk bland Norwegians piloter. Beskedet kommer från medlaren Nils Dalseide, uppger norska danska nyhetsbyrån Ritzau.

Piloterna och flygbolaget Norwegian är eniga om ett nytt avtal, skriver fackföreningen Parat på sin hemsida. Även Norwegians svenska presschef Charlotte Holmbergh Jacobsson bekräftar att parterna är överens.
Tvisten har handlat om vad som ska hända med piloternas anställningsvillkor i samband med att flygbolaget vill starta egna dotterbolag i olika länder.

"Det har varit mycket tuffa förhandlingar där vi stått långt ifrån varandra, men vi har fått genomslag för ett gemensamt kollektivavtal i Skandinavien, oavhängigt den omorganisation som pågår", skriver Halvor Vatnar, Norwegian Pilotförenings ordförande, i en kommentar.
Om parterna inte kom överens riskerade flygningar i Sverige att ställas in. Tusentals resenärer hade drabbats. Strejkvarslet omfattade 603 norska, svenska och danska piloter i fackföreningen Norwegian Pilot Union.
– Det finns även svenska och danska piloter som är medlemmar i den norska föreningen, förklarar Charlotte Holmbergh Jacobsson, informationschef på Norwegian i Sverige.
Medlingsförsöken har pågått hela helgen, och fristen löpte ut klockan 24 på söndagen. Men därefter fortsatte man att förhandla på övertid. Ännu vid halv sju-tiden på morgonen pågick medlingsförsöken, enligt Charlotte Holmbergh Jacobsson.
– Flygen går som vanligt tills vi vet om det blir strejk eller inte, säger hon.
Förhandlingarna sköttes under ledning av den norske riksmedlaren. Parterna har givit facket Parat och den norska arbetsgivarorganisationen NHO Luftfart i uppdrag att sköta samtalen.

Netflix super-resolution flödestestet

Framtidens melodi i teknikbranschen heter 4K, skärmar som klarar av extremt hög upplösning. Filmtjänsten Netflix satsar nu på att bli en av de största leverantörerna av streamad film i 4K-kvalitet.

3D är ute och HDTV:n är sedan länge förpassad till historien, dagens tekniktillverkare lägger allt krut på ultrahögupplöst 4K-teknik. Upplösningen, i 4 000 bildpunkter, förväntas inom kort bli ny standard för film och tv, och allt fler aktörer satsar på att ligga i framkant när tekniken slår igenom på allvar. Nu testar filmtjänsten Netflix att streama film i 4K-kvalitet, rapporterar flera tekniksajter.
Ett antal klipp ska i förra veckan ha lagts till i Netflix ordinarie utbud. Klippen, som bland annat visar människor som cyklar och barn som leker i en fontän, var alla i 4K-kvalitet och är del av ett test inför en större lansering av 4K-filmer, skriver tekniksajten Gigaom

Netflix vd Reed Hastings har tidigare sagt att förhoppingen är att företaget ska bli en av marknadens största leverantörer av 4K-video, och en talesperson för Netflix säger nu till Gigaom att företaget hoppas kunna lansera ultrahögupplöst streaming nästa år.

.

Europeiska länder dold kris

Grekland, Spanien och Portugal är kända krisländer, men utanför mediernas spotlight finns också orosmoln i Österrike och Slovenien. Dessutom spår experter att Ukraina är nära en devalvering.
I skuggan av eurozonens hårdbevakade krisländer i Sydeuropa pressas även centraleuropeiska ekonomier.
– Slovenien och Österrike men även Kroatien och Ungern ska man räkna in. De är under viss press av krisen i eurozonen, säger Mikael Johansson, chef för banken SEB:s Östeuropaanalys.

Ett land som hamnat i skuggan är Ukraina. Där kommer ekonomin att försämras under hösten och landets regering kan tvingas devalvera.
– Ukraina är ett stort land som man har glömt bort. Man hade en bankkris 2008–2009 i paritet med krisen i Baltikum, säger Mikael Johansson.
Främst är det fallande världspriser på stål som pressar landet.
– Vår bedömning är att man tvingas devalvera under vintern eftersom man har stora obalanser i sin handel. Dessutom är misstron stor sedan tidigare mot ekonomin, säger Mikael Johansson, som bedömer att Ukraina devalverar sin valuta med minst 10 procent någon gång under första kvartalet 2014.
Finns det risk för smittoeffekter?
– Nej, finansieringen från utlandet är ganska spridd, men en del tyska och ryska banker kan påverkas, dock inte i samma utsträckning som om ett land i eurozonens kärna hade drabbats, säger Mikael Johansson.
Devalveringen kommer inte att få några större positiva effekter för den ukrainska exporten, menar Mikael Johansson.
– Länder som devalverar nu får inte så stor draghjälp eftersom efterfrågan globalt är svag, säger han.
Slovenien är ett annat land som har pressade banker. I början av året började Lars Nyberg, tidigare vice riksbankschef i Sverige, arbeta i ett nystartat förvaltningsbolag som ska ta över bankernas dåliga tillgångar. En liknande konstruktion, Securum och Retrieva, fanns i Sverige under 1990-talets bankkris.
– Det är tre statliga banker som utgör hälften av banksystemet som hamnat i svårigheter, säger Lars Nyberg.
Hur stora tillgångar det handlar om är oklart men Nyberg nämner 1–1,5 miljarder.
– Det är egentligen små pengar i dessa sammanhang, säger han. Andra länder med problem har krävt mycket större tillskott.
Slovenien ingår i det europeiska valutasamarbetet och EU-kommissionen har inflytande på processen vid övertagandet av de dåliga tillgångarna.
– Vi väntar på att kommissionen ska fatta beslut så att vi kan börja arbeta, säger Lars Nyberg, som är frustrerad över att processen dragit ut på tiden.
Kommissionen ska bestämma priset på de tillgångar som överförs så att överföringen inte innebär otillbörligt statsstöd.
– Vi hoppas kunna börja i december eller senast i januari, säger Nyberg.

Wednesday, October 23, 2013

Det tjänar de allra bästa




Börsmäklarna på Nordea har de högsta genomsnittslönerna i Sverige, enligt en ny lista.
De tjänade i snitt 109.833 kronor i månaden förra året, enligt affärs- och kreditupplysningsföretaget

Creditsafe som har gjort en lista över lönerna på börsbolag med fler än 50 anställda.
På andra plats, efter Nordea investment management, hamnar Google Sverige med en knapp tusenlapp lägre i lön per anställd. Trea är SEB investment management och fyra Handelsbanken fonder.
Lön till vd och styrelse ingår inte i uträkningen.

13 företag i Sverige betalar ut en lön på mer än en miljon om året per anställd. Företag i Stockholm dominerar listan över de högsta lönerna.

Topp fem företag:

Företag                                                     Anställda                        Snittlön/år

Nordea Investment Management AB         453                               1.318.000

Google Sverige                                            93                                 1.301.000

SEB Investment Management AB              98                                  1.285.000

Handelsbanken fonder AB                          100                                1.244.000

ABG Sundal Collier AB                              91                                  1.237.000

Hela listan hittar du här.

Den sista spiken i kistan för telefonen

Snart är katalogerna ett minne blott. Efter 125 år skrotas nu den sista delen av den rikstäckande telefonkatalogen när även företagsnumren försvinner.


Eniro klappar igen den rikstäckande telefonkatalogen. I fjol plockades privatnumren, de vita sidorna, bort och nu försvinner även företagsannonserna, gula sidorna, meddelar katalogbolaget.


– Eftersom användarna blir mer mobila, de använder mobilen när de söker något i större utsträckning, säger Eniros presschef Eva Ernfors.

Människors behov av telefonkatalogerna har minskat stadigt. På senare år har de ofta legat och skräpat i trappuppgångarna. I år har upplagan, den delas ut till både hushåll och företag, fallit ytterligare, från 3,5 miljoner i fjol till omkring tre miljoner i år. I dag görs ungefär 33 procent av alla sökningar hos Eniro i mobilen.


Men den lokala telefonkatalogen, Din del, på kommunnivå blir kvar ett tag till, den efterfrågas fortfarande och kommer fortsatt att delas ut gratis.


– Till alla som inte har tackat nej till reklam, säger Eva Ernfors.
Men Eniro är långt ifrån ensamt på nummermarknaden, på senare år har flera konkurrenter på internet dykt upp. Och det finns även en annan lokal tryckt katalog kvar, för företag, Lokaldelen.

NSA har lyssnat till Merkel mobiltelefon



Den tyska förbundskanslern Angela Merkel misstänker att NSA avlyssnar hennes mobiltelefon. Merkel ringde på onsdagen Barack Obama och krävde en förklaring.



Det är nyhetsmagasinet Der Spiegel som i sin research väckt misstankarna om att den tyska förbundskanslern Angela Merkels mobiltelefon i flera år varit avlyssnad av den amerikanska underrättelsetjänsten NSA.
Misstankarna var uppenbarligen tillräckliga för att Merkel på onsdagen skulle ringa upp den amerikanska presidenten Barack Obama och kräva en förklaring,


Merkels talesman Steffen Seibert sade på onsdagen att om mobilen varit avlyssnad så vore det ”helt oacceptabelt”.
Angela Merkel är känd för att regera med hjälp av SMS, hon skriver ett otal meddelanden varje dag till ministerkolleger och andra medarbetare.
En talesman för det nationella säkerhetsrådet i USA sade på onsdagen att Barack Obama i samtalet med Merkel försäkrat att hon inte var eller skulle bli övervakad. Enligt nätsajten Spiegel Online svarade dock inte talesmannen på frågan om Merkel varit övervakad tidigare.

Tuesday, September 24, 2013

Tjänstemän hos Volvo kan gå

Volvokoncernen sjösätter ett sparprogram för att minska kostnaderna med fyra miljarder kronor om året. Jobb för tjänstemän och konsulter försvinner, men hur många och var i världen är oklart.


Sparåtgärder ska genomföras i "ett stort antal verksamheter och områden", skriver Volvo i ett pressmeddelande. Merparten gäller dock lastbilar, som i runda tal utgör två tredjedelar av koncernens verksamhet. Åtgärderna i sig själva beräknas ge kostnader på cirka fem miljarder kronor. Volvos informationschef, Mårten Wikforss, vill inte gå in på hur många anställda som kommer att sägas upp, eller var.
– Det gör vi inte, medvetet. Vi har definierat vad vi behöver göra utifrån hur verksamheten fungerar ur ett processperspektiv. Då ser vi att det finns ett dubbelarbete, att det finns saker som görs på fler än ett ställe, säger Mårten Wikforss till TT.

En bakgrund till det är att Volvo köpt upp ett antal bolag under åren.
Enligt Volvo berörs både tillsvidareanställda tjänstemän och konsulter av sparprogrammet, men däremot inga jobb inom själva tillverkningen.
– Produktionen är ju den typ av verksamhet där man hela tiden anpassar sig löpande efter efterfrågan, påpekar Mårten Wikforss.
De fackliga organisationerna vid Volvo i Göteborg är inte förvånade, och inte heller kritiska mot sparprogrammet.
– Det är rimligt och naturligt att företag i den här branschen kontinuerligt ser över sina kostnader, säger Akademikernas klubbordförande Peteris Lauberts.

Samtidigt har Volvo andra planer på att omorganisera tillverkningen av lastbilar i Europa, uppger IF Metallfacket.
– Där finns ett antal arbetshypoteser. Det finns ett förslag om att montering av lastbilshytter kan flyttas från Umeå till Göteborg. Sen finns också ett förslag om att flytta en del produktion från Göteborg till Belgien. Det är ett jädra pussel man håller på att lägga, säger verkstadsklubbens ordförande Mikael Sällström.
Hyttmonteringen i Umeå sysselsätter cirka 300 anställda, enligt Metallfacket.

Wednesday, September 18, 2013

Oppositionen kan stoppa skattesänkningar



Oppositionens försök att stoppa delar av regeringens skattesänkningar ser ut att kunna lyckas. Utskottsinitiativet delas upp i två delar – vilket gör att regeringen får svårt att få i genom höjningen av brytpunkten för statlig skatt. ”Vi avser att utnyttja den ventil som finns i budgetlagen för att stoppa en minoritetsregering som för en oansvarig ekonomisk politik”, säger Magdalena Andersson (S).

När regeringen i måndags presenterade ett paket med skattesänkningar på 15 miljarder gjorde den rödgröna oppositionen sitt första gemensamma utspel på flera år.

De tre partierna gjorde klart att de ämnar ta ett utskottsinitiativ för att stoppa skattesänkningarna. Det stod omedelbart klart, vilket DN rapporterat om tidigare, att utsikterna att lyckas skulle öka markant om initiativet delades upp på två yrkanden.

Orsaken är att Sverigedemokraterna är för jobbskatteavdraget men motståndare till höjningen av brytpunkten för statlig skatt.

Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson Ulla Andersson säger nu att initiativet kommer att lämnas i två delar.

– Eftersom skattelagstiftningen ser ut på det sättet kommer två separata yrkanden, säger Ulla Andersson.

Utskottsinitiativet lämnas till skatteutskottet i morgon torsdag.

– Skatteutskottet kommer att ta ställning till att uppmana finansutskottet att ta ställning till att avvisa jobbskatteavdrag fem och de höjda skiktgränserna, säger Ulla Andersson.

Miljöpartiets Per Bolund menar att det av lagstiftningstekniska skäl vore ologiskt att slå samman skattesänkningarna till ett yrkande.

– Vi ser att det är två olika förslag som berör olika delar av skattelagstiftningen och då är det rimligt att dela upp det, säger han.

Misslyckas försöket kommer oppositionen göra ett nytt försök efter att budgeten är beslutad i november att i efterhand lyfta ut skattesänkningar. Om jobbskatteavdraget då antagits av riksdagen kommer oppositionen enbart gå fram med ett initiativ om att stopp höjningen av brytpunkten. Enligt Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Magdalena Andersson skulle effekten bli allt för åtstramande om riksdagen då tar bort hela jobbskatteavdraget.

– När ramarna väl är tagna kan man inte använda pengarna till något annat. Att stoppa hela jobbskatteavdraget i det läget skulle göra det blir en för åtstramande politik 2014 och det skulle jag inte vilja ta ansvar för. Däremot att stoppa brytpunkten innebär att det blir en rimligare ekonomisk politik än den som regeringen för i dag, säger hon.

Sverigedemokraternas talesperson Sven-Olof Sällström säger att partiet kommer ställa sig bakom den del av initiativet som handlar om brytpunkten för statlig skatt.

– Är det uppdelat får de stöd för detta, säger han.

Magdalena Andersson tillbakavisar kritiken om att oppositionens förslag är skräddarsytt för att få Sverigedemokraternas stöd.
– Regeringen för hela sin politik baserad på Sverigedemokraterna och det är ett val som den här regeringen gjort. Man väljer att vara väldigt fastlåst i blockpolitiken och inte komma till riksdagen och söka samförståndslösningar.

– Vi har varit väldigt tydliga hela tiden. Vi lägger fram vår politik i riksdagen, sedan får de partier som vill rösta med oss.
Det kommer sannolikt bli strid i frågan eftersom oppositionen och regeringen är oense om hur budgetlagen ska tolkas. Borg varnar oppositionen för att i riksdagen försöka stoppa förslaget om att färre ska betala statlig skatt, skriver TT. Att efter att budgeten som helhet beslutats i riksdagen, riva upp delar av den bryter enligt honom mot en viktig praxis som handlar om att budgeten ska tas med ett beslut.

– Det har varit en praxis som tjänat Sverige väl och som vi och Socialdemokraterna byggt upp under de senaste 20 åren. Jag kan bara beklaga om Socialdemokraterna i ett kortsiktigt taktiskt spel väljer en annan inriktning. Det skulle på ett allvarligt sätt förändra hur vi fattar beslut om budgetar i Sverige, säger Borg enligt TT.
Magdalena Andersson menar att det finns utrymme i budgetlagen för att stoppa skattesänkningarna.
– Det som är bra med budgetlagen är att det ger möjlighet för minoritetsregeringar att föra en ansvarsfull politik. Det tycker jag är väldigt bra. Det finns också en ventil i budgetlagen som gör det möjligt att stoppa minoritetsregeringar som för en oansvarig ekonomisk politik. Det är den ventlilen vi avser att använda nu, säger hon.

Jens Kärrman

För att hitta mördaren lemlästade

Polisen har identifierat likdelarna som hittades i en påse utanför Saltö, Strömstads kommun. Den styckade kroppen tillhör en 65-årig man som anmäldes saknad tidigare i somras och som var dömd för mord på sin hustru, uppger en poliskälla för



Egenföretagaren dömdes 2007 i tings- och hovrätt till tio års fängelse för mord på sin hustru som dödades den 3 juli 2006. Hon ville skiljas och några veckor innan 65-åringen sköt ihjäl henne på en parkeringsplats hade hon ansökt om äktenskapsskillnad. Han hade förföljt henne till brottsplatsen utrustad med ett gevär och riktligt med ammunition. Han anlände i en hyrd bil, vilket åklagaren hävdade var för att hustrun inte skulle känna igen honom.

Av hovrättsdomen framgår att kvinnan varit rädd för sin make i årtionden. En vän till henne har berättat att hon inte var fri att umgås med vem hon ville. Mannen försökte ta sitt eget liv efter dådet, men överlevde. När han vaknade upp gav han ett intryck av att inte veta något alls om vad som hade hänt, enligt domen i hovrätten.
 Nu fortsätter vi med mordutredningen och vi har en rad åtgärder att ta till nu. Jag kan inte säga så mycket mer om ärendet nu, säger kriminalkommissarie Thord Haraldsson
En privatperson som dök utanför Saltö, en knapp halvmil sydväst om Strömstad, hittade kroppen styckad och inplastad på 14 meters djup lördagen den 7 september. Kustbevakning och räddningstjänsten tog upp det misstänkta paketet och det fördes till bårhuset i Uddevalla

Mannens anhöriga har underrättats

Mänskliga skelett hittades i bilar som länge har varit dolda



Polisen bekantade sig med ett nyinförskaffat ekolod. Det gav raskt eko, i form av sex människoskelett i två gamla bilar. Nu florerar ryktena kring mysteriet i sjön i USA-delstaten Oklahoma, som kan ha sin upprinnelse i försvinnanden för åtskilliga decennier sedan.
När Oklahoma Highway Patrol, delstatens trafikpolis, häromdagen anordnade ett test av ny ekolodsutrustning i sjön Foss Lake stötte man på något som först antogs vara stulna bilar. De båda Chevroletbilarna hade legat på sjöns botten mycket länge, att döma av karossformerna – en tidig femtiotalare och en Camaro -69.
Men när polisen fann sex skelett, tre i vardera bil, antog mysteriet helt andra proportioner.
Buden om vad det handlar om går isär något, rapporterar Sky News på sin nyhetssajt.
I den äldre av bilarna trodde man sig först ha påträffat ett par som senast sågs på 60-talet när det var på väg till Foss Lake. Därefter gled man över till teorin att bilen tillhörde en man, Alvi Porter, som för 44 år sedan anmäldes försvunnen. Han var då 69 år.
I den andra bilen, Camaron, antar polisen att man funnit kvarlevorna efter tre tonåringar som senast sågs bilande i trakten av Sayre, en liten stad cirka fem mil väster om Foss Lake. Ungdomarna – 16, 18 och 18 år – anmäldes försvunna den 27 november 1970.
Under årens lopp har polisen i Beckham County vid en rad tillfällen följt upp tips och ledtrådar i fallet, utan att ha kommit lösningen om vad som hände ungdomarna närmare. Så sent som i november 2009 använde man ekolod för att kontrollera om Camaron möjligen stod att finna i Lake Hudson i östra Oklahoma, skriver lokaltidningen The Daily Elk Citian.
Debbie McManamman var 13 år när hennes då 69-åriga farfar Alvi Porter försvann.
– Jag minns den där gröna bilen, säger hon.
– Det har varit traumatiskt detta. Jag kommer mycket väl ihåg hur min far hade drömmar om nätterna, och att han satte sig i bilen direkt efter jobbet och tillsammans med mamma gav sig av för att leta och leta och leta.

Saturday, September 14, 2013

Den part som kan förändra det politiska landskapet i Tyskland

FRANKFURT AM MAIN. Parollen ”Wir sind das Volk” ljöd åter på tyska gator på lördagen. Anti-europartiet Alternativ för Tyskland demonstrerade utanför Europeiska centralbanken i finansstaden.
Överallt syntes de blå-röda plakaten på Römertorget i Frankfurt. Åtta dagar före valet ville det nybildade partiet Alternativ för Tyskland demonstrera styrka och sympatisörer från hela Tyskland hade kommit till Frankfurt.
Partiet är enligt opinionsmätningarna alldeles nära att komma över femprocents-spärren och om det lyckas förändras det politiska landskapet i Tyskland.

Vad är det för människor som en regnig lördag är beredda att ge sig ut på gatorna? Till det yttre ser demonstranterna ut som ett tvärsnitt av befolkningen, även om snittåldern sannolikt ligger någonstans melln 50 och 60 år.
Här och där en till synes typisk akademiker, partiet bildades av företrädesvis professorer och doktorer, och här och där den typ av lite vilsna människor som anar morgonluft när ett nytt parti bildas och hoppas att deras stund därmed är kommen.
Men i huvudsak alldeles vanliga tyskar från medelklassen – DN träffade en advokat, en bilhandlare, en bankman och en tandläkare.  Alla utom en hade tidigare rösta borgerligt, alla utom en hade aldrig tidigare varit med i ett politiskt parti.
– Jag kunde inte stå ut med att landet körs i botten, säger advokaten Margot Rheinheimer-Bradtke från Taunusstein, 30 kilometer från Frankfurt.
Tidigare har hon röstat på Merkels CDU och senast på liberala FDP.  Hon gick med i det nya partiet när det grundades i våras.
Partiets idé är att räddningsaktionerna för euron ska stoppas och det i sin tur ska få de krisande länderna i Sydeuropa att lämna valutasamarbetet. I förlängningen kan det betyda att Tyskland får D-marken åter. Tyska exportvaror blir väsentligt dyrare, å andra sidan blir importen av råvaror billigare.
– Vi klarar att leva med D-marken, det gick förut, säger hon.
Men hela den europeiska idén hotas?
– Varför det? Det är euron som splittrar euron. Man kan inte på konstlad väg nivellera något som inte passar ihop.
Om Alternativ för Tyskland kommer in betyder det sannolikt att CDU måste regera med Socialdemokraterna?
– De etablerade partierna är ändå samstämmiga, säger hon och rycker på axlarna.
Man säger att partiet drar till sig högerextrema?
– Det gör man för att skada oss, säger Margot Rheinheimer-Bradtke.
– De etablerade partiernas sista vapen, inflikar hennes man.
Den pensionerade bilhandlaren Werner Brockhoff har en liten partiflagga i handen, ensam har han åkt från Darmstadt. Inte heller han har varit med i ett parti förut, också han röstade tidigare borgerligt.
– Det går inte att fortsätt som vi gör med euroräddningen. Krisländerna måste komma på fötter och det kan de bara göra genom att devalvera och det inte går inte i valutasamarbetet, säger han.
Demonstrationståget går från Römertorget till Europeiska centralbankens skyskrapa. Talaren Konrad Adam, en känd konservativ publicist, pekar på skyskrapan och säger att därinne styr personer som blivit utnämnda, men inte valda av folket. De kan aldrig ställas till ansvar, men har tilldelats en oerhörd makt.
– Wir sind das Volk, wir sind das Volk, ljuder plötsligt talkörerna.
– Ja det är ni. Men ni har inte tillfrågats om att makten ska flyttas från parlamentet till en bank. Ge ”gammelpartierna” det svar de förtjänar den 22 september, ropar Konrad Adam innan han klättrar ned från plattform där han talat.
Peter Haag från Karlsruhe lyssnar, han bär på ett plakat med bild på en liten pojke som undrar om det är hans eller bankernas framtid som gäller. Pensionären Peter Haag har själv fyra barnbarn.
– Jag jobbade i en bank förut och vet som insider vilka lögner som sprids, som den att vi inte skulle ha en skuldunion, säger Peter Haag, som tidigare var medlem i Socialdemokraterna.
Han har kommit i sällskap med Christina Baum, ännu en person aldrig varit med i ett parti och i somras tog en av sina semesterveckor för att åka på valturné.
– Min man säger att han inte känner igen mig, att jag blivit en ”revoluzzer”, säger hon, till vardags är hon tandläkare.
Hennes magkänsla sade henne att något var fel med euro-politiken, därför gick hon med i det nya partiet. Tidigare har hon röstat borgerligt, men aldrig varit medlem i något parti.  Det är också första gången hon demonstrerar.
Alternativ för Tyskland har inte bara euro-politiken på programmet, nu skjuter man också in sig på invandringen. Aktuellt just nu i Tyskland är behovet av utbildad arbetskraft eftersom befolkningen åldras snabbt.
Samtidigt har tiotusentals romer från Rumänien och Bulgarien tagit sin tillflykt till Tyskland den senaste tiden och det har lett till konflikter.
Alternativ för Tyskland säger nu att det bara är en viss invandring man vill ha – de integrationsvilliga och utbildade.
– Det måste bli slut på invandringen till vårt socialsystem, säger Christina Baum.
I EU är gränserna öppna?
– Ja, men ska inte kunna få högre socialbidrag än i sitt hemland, säger Christina Baum.
Går det verkligen att reglera?
– Det är åtminstone en idé. Om vi tar emot alla, vem ska då betala, undrar tandläkaren från Lauda-Königshofen i södra Tyskland.
Talesmannen Bernd Lucke, ekonomiprofessor i Hamburg, har tidigare i veckan sagt att det är ”bottensatsen” som kommer till Tyskland.
Vi är tillbaka på Römertorget och Lucke står på scenen i sin blå pikétröja med partimärket på bröstet.
Före honom har Richard Sulik talat. Han leder partiet Frihet och solidaritet i Slovakien och hans vägran att ställa sig bakom det andra räddningspaketet till Grekland fällde den borgerliga regeringen i Slovakien för två år sedan.
Nu säger han till människorna på torget, säkert mer än tusen personer att ”Alternativ för Tyskland utgör vårt hopp”.
Bernd Lucke tar över och påminner om att i Paulskyrkan en bit bort samlades de demokratiska revolutionärerna för 165 år sedan för att göra slut på adelns herravälde. Han säger att Alternativ för Tyskland verkar i den traditionen, nu handlar det om att ge dem som aldrig tillfrågats en röst.
Han säger att om folket tillfrågats hade det aldrig blivit några räddningspaket eller fonder som EFSF och ESM.
– Draghi är en gangster, ropar en skäggig man.
– Inte ens euron hade införts.
– Richtig, hörs en annan man ropa.
– Wir sind das Volk, ljuder talkörerna på nytt.
Lucke påminner om att parollen ”Vi är folket” stammar från den fredliga revolutionen i Östtyskland som fick muren på fall. Han säger att när han nu träffar folk i den före detta kommunistiska delen av Tyskland så möter han besvikna människor, de hade väntat sig något annat av demokratin.
Nya talkörer.
Lucke fortsätter, upprymd av responsen.
– Den politik som förts handlar inte om att hjälpa det grekiska, portugisiska eller irländska folket utan om att övervältra riskerna på skattebetalarna, säger ekonomiprofessorn som tills för några år sedan var medlem i CDU.
Det regnar. Lucke måste runda av. Han säger att han inte hinner ta upp energifrågorna, invandringen, utbildningen och säkerhetsfrågorna.
Han talar om den enorma entusiasm han mött under sin valturné i landet, han säger att Alternativ för Tyskland inte är något parti i egentlig mening, mer än gräsrotsrörelse. Efter valet den 22 september följer Europavalet nästa år. Det gäller att hålla ångan uppe.
– Vi är folket – enkla medborgare, skattebetalare och drabbade av den politik som förts, säger den pojkaktige fembarnspappan från Hamburg, tillika ekonomiprofessor och möjlig ledamot av förbundsdagen om åtta dagar.

Fritidsresor, en stor ren mellan resebyråer

Fritidsresor storstädar bland sina återförsäljare. 60 resebyråer, varav flera större resebyråkedjor, får inte längre säljer charterbolagets resor.

För att få läsa den här artikeln krävs att du är inloggad som Travel News Plus-medlem. Artikeln går också att köpa via SMS. Köpet tar bara några sekunder och du kan läsa artikeln direkt.

Flygledare hotar strejk över hela Europa

Den 10 oktober kan Europas flygtrafik stå still på grund av en omfattande flygledarstrejk.

Strejken handlar om ett missnöje med ett nytt förslag från Europeiska Kommissionen och flygledarnas fackliga paraplyorganisation Air Traffic Controllers European Unions Coordination (ATCEUC) har nu uppmanat sina samtliga 14 000 medlemmar att gå ut i strejk den 10 oktober. Förslaget från Europeiska Kommissionen innebär att man vill dela in det europeiska luftrummet i nio zoner, istället för dagens 28. Det nya förslaget skulle ge större befogenheter till Eurocontrol, den internationella organisation som övervakar europeisk flygledning. Detta innebär att Eurocontol kan sätta upp strängare mål och få befogenhet att agera mot medlemsländer som inte samarbetar.
När det nya förslaget lades fram utbröt en mindre strejk i Frankrike den 13 juni, som orakade att 40 procent av landets flygningar ställdes in. Den nya strejken som är planerad till den 10 oktober lär bli mycket större än så. Det är första gången på tio år som ATCEUC har uppmanat samtliga medlemmar att strejka.
– De verkliga målen (i kommissionens förslag) är tydliga: att liberalisera tillhandahållandet av flygtrafiktjänster, att avreglera arbetsvillkoren för tusentals anställda i ATM och så småningom att sätta dessa viktiga tjänster i händerna på ett fåtal förmögna privatpersoner och företag som har lobbat för detta ändamål, säger ATCEUC i ett uttalande.
Men kommissionen hävdar att det nuvarande EU-systemet är slöseri med tid och pengar, att det tillåter flygbolagen att följa ologiska vägar runt länder för att undvika vissa nationella avgifter. Kommissionen uppskattar att, om situationen i Europa kvarstår, kommer trängselkostnaderna öka med cirka 50 procent fram till 2050. Enligt Kommissionen kostar dagens situation EU 14 miljoner euro per dag och orsakar onödiga koldioxidutsläpp

Friday, August 23, 2013

Grönt ljus för mer Volvos fabriker i Kina


Kinesiska myndigheter har godkänt Volvo PV:s etablering av fabriker i Daqing och Zhangjiakou, enligt ett pressmeddelande från bolaget. Sedan tidigare har bolaget tillstånd för tillverkning i Chengdu.
Fabriken i Daqing håller på att byggas och beräknas tas i full drift under 2014. Motorfabriken i Zhangjiakou kommer att påbörja tillverkningen nu under hösten och ska leverera motorer till fabriken i Chengdu, där serieproduktion startar under fjärde kvartalet i år. Zhangjiakou ska även försörja Daqing-fabriken med motorer.
De båda fabrikerna i Daqing och Zhangjiakou kommer att drivas som samriskbolag där Volvo PV inledningsvis äger 30 procent och resten ägs av bolag inom Geely Holding Group, enligt pressmeddelandet.


Ballonger försenade i Rom





Tre luftballonger orsakade problem för flygtrafiken till Stockholm vid 20-tiden på fredagskvällen. De råkade ut för termik, uppåtstigande varma luftströmmar.
Vid 20-tiden blockerade luftballongerna luftrummet och detta medförde förseningar i flygtrafiken till Bromma flygplats på 25 minuter.
I väntan på att de tre ballongerna med uppskattningsvis 48 passagerare skulle lämna det aktuella luftrummet fick tre flygplan cirkulera i luften i väntan på landning.


Carl Selling vid luftfartsmyndigheten LFV säger till DN att det är väldigt ovanligt att sådana saker inträffar, men att ”Sverige alltid sätter flygsäkerheten främst”.
– Här har man låtit ballongerna, som har drivits in av termiken, flyta ut från det aktuella luftrummet igen. Det har aldrig varit någon risk för flygsäkerheten, säger han.

Isinbayeva att straffas hårt för kritik




Jelena Isinbajevas kritik mot Emma Green Tregaros regnbågsmålade naglar kan få stora konsekvenser. Den ryska stavhoppsstjärnan kan nu fråntas sina uppdrag under OS i Sotji nästa år.

I ett slag för kärleken och som en (relativt) diskret protest mot Rysslands lag mot ”gaypropaganda” målade Emma Green Tregaro sina naglar i regnbågens färger. Naglarna visade hon upp stolt upp under höjdhoppningen i friidrotts-VM i Moskva, vilket genast gav reaktioner. De flesta var positiva, men den ryska stjärnan Jelena Isinbajeva tyckte att tilltaget var respektlöst och sa på en presskonferens bland annat:
– Vi anser oss vara normala, pojkar lever med flickor och flickor lever med pojkar. Det kommer från långt bak i tiden, vi har aldrig haft problem med sånt här förr och vi vill inte ha det i framtiden

Efteråt har Isinbajeva sagt att hon blivit misstolkad och bedyrat att hon är emot sexuell diskriminering.
Men skadan kan redan vara skedd. Jacques Rogge, ordförande för den internationella olympiska kommittén (IOK), överväger nu att entlediga ryskan från de tilltänkta uppdragen under OS i Sotji, enligt BBC.
– Det var en besvikelse. Som tur är så reagerade hon och tog upp det i ett andra uttalande. Men hon borde inte ha gjort det. Hon borde inte ha lagt sig i med sådana ord och i en sådan debatt. Det var definitivt ett oklokt beslut, säger Rogge till BBC.
Det har varit tänkt att Isinbajeva, som meddelat att VM i Moskva var hennes sista tävling, ska vara ”borgmästare” för OS-byn i Sotji och ambassadör för ungdoms-OS.

Monday, August 19, 2013

Undvik att falla vid andrahandsuthyrning



Jakten på bostad är just nu i full gång för många. Det kan vara lätt att hamna i kläm för den som hyr i andra hand, enligt Hyresgästföreningens jurist Susanna Skogsberg. Här tipsar hon om hur du undviker att bli lurad.
Hösten är snart här och inom några veckor är landets universitet fulla av nya förväntansfulla studenter. Många lägger in slutspurten i sökandet efter lägenhet och bristen på bostäder kan enligt Susanna Skogsberg leda till snabba och ibland ogenomtänkta beslut. Risken att bli lurad är stor och därför gäller att vara på sin vakt när man söker lägenhet.
– Det är jättesvårt att veta vilka sajter som är seriösa och det finns flera skräckhistorier om folk som har blivit lurade, säger Susanna Skogsberg.

Några exempel på hyresbluffar är att personer som tar betalt i förskott för lägenheter som i själva verket inte finns, personer som tar ut en alldeles för hög hyra av hyresgästerna eller hyresvärdar som kräver hyresgästen på pengar för påstådda skador i lägenheten i efterhand.
– Det första man ska tänka på när man hyr en lägenhet är se till att få ett skriftligt kontrakt. Mallar på kontrakt hur kontraktet ska se ut kan man få från hyresgästföreningen. Man kan också kontakta oss om man har frågor och funderingar, säger Susanna Skogsberg.
Hon tycker också att man ska kontrollera så att personen som hyr ut verkligen bor i lägenheten och att man ska ta bilder eller filma lägenheten innan man flyttar in så att det går att bevisa vilket skick den var ifrån början.
– Det går också att be om ett besiktningsprotokoll, säger Susanna Skogsberg.
Den som hyr en hyresrätt i andra hand kan enkel kolla upp om uthyraren tar ut överpris.
– Hyran ska vara densamma som för den som hyr i första hand. Det är endast okej att ta ut 10-15 procent extra om man hyr ut möblerat eller om exempelvis priset för el inte är inkluderat. Det går att kolla med grannarna vad de betalar och jämföra, säger hon.
För den som hyr någons bostadsrätt är det däremot mer komplicerat.
– Där har reglerna nyligen ändrats så att man får ta ut en lite högre hyra. Vad man får ta ut räknas ut enligt en schablon. Om man misstänker att den som hyr ut tar ut överpris kan man vända sig till hyresnämnden.
Andra tips är att vara noggrann och att ta reda på så mycket information som möjligt om lägenheten och personen man ska hyra av innan man bestämmer sig. Det är också viktigt att se lägenheten innan och att när man väl fått kontraktet betala hyran i tid.
– Betalar man bara några dagar för sent varje månad kan det vara grund för uppsägning så det gäller att inte slarva, säger hon.

LinkedIn sänker åldersgränsen




Linkedin ändrar åldersgränsen från 18 år till 13 år. Dessutom lanserar yrkesnätverket en särskild universitetssida.
Det digitala karriärnätverket Linkedin sträcker ut en hand till alla som ännu inte nått myndig ålder. I ett försök att locka till sig den yngre generationen lanserar man två nya initiativ, skriver Techcrunch.
Åldersgränsen sänks till 13 års ålder i ”de flesta länder runtom i världen”, enligt Techcrunch. En ny universitetssidan introduceras för att användarna ska kunna lägga till sina profiler till skolor.

Den tolfte september kommer nya användare att bli accepterade på Linkedin och samma dag lanseras också universitetssidan.