Thursday, December 5, 2013

Sju myter om energibesparing...

Sänka nattemperaturen eller inte? Det finns en hel uppsjö av myter kring energisparande. ”Jag tror att människor har behov av att försvara sitt synsätt”, säger energi- och klimatrådgivare Joanna Weiss.
Miljön har blivit ett viktigt argument för att spara energi och vi drunknar i olika rekommendationer. Frågan är vad som är sanning eller myt.
En sak som är säker är att myterna kring energisparande har förändrats över åren och är kopplade till teknologin.
– Det här med energi har varit aktuellt ända sedan oljekrisen 1973, då stat, kommun och landsting sa att de skulle reducera sitt oljeberoende. Jag tycker att man avverkar olika myter undan för undan, säger Bertil Starberg som är kommunal energi- och klimatrådgivare i Stockholmsregionen.

Belysning är ett område som är behäftat med många myter. Vem har till exempel inte hört att det är bättre att låta lampan vara tänd om man bara lämnar rummet en kort stund?
– Det är bättre att släcka lampan. Den senaste forskningen visar att rum inte är mörkrädda, säger Joanna Weiss och skrattar.
Sju myter om energisparande
1 Myt: Att lämna laddaren kvar i telefonen drar ingen extra ström när batteriet är fulladdat.
Sanning: Så länge kontakten sitter i vägguttaget drar laddaren ström, trots att batteriet är fullt.
2 Myt: Det är bättre att lämna lampan på om man bara lämnar rummet en kort stund.
Sanning: Det här är en jättegammal myt som har sin bakgrund i att gamla lysrör krävde mycket energi för att tändas. Med dagens lampor tjänar man på att släcka och sedan tända igen.
3 Myt: Skärmsläckare sparar ström.
Sanning: Skärmsläckare drar energi precis som alla andra datorprogram. I stället bör man ställa in datorn så att den går ned i energisparläge efter en viss tid eller stänga av den.
4 Myt: Det lönar sig att investera i nya energieffektiva fönster.
Sanning: Delvis sant. Mer värme stannar kvar i huset, men återbetalningstiden kan vara lång. I stället kan man renovera fönstren genom att byta innerruta eller installera en extra ruta, vilket är billigare.
5 Myt: Det går åt mindre energi för att värma upp oljefyllda element än elektriska element.
Sanning: Det är en minimal skillnad i energiåtgång.
6 Myt: Man tjänar mycket pengar på att sänka nattemperaturen.
Sanning: Temperatursänkning under så kort tid ger liten påverkan, eftersom det kostar att värma upp huset igen.
7 Myt: Nybyggda hus alltid är mer energieffektiva än äldre.
Sanning: Delvis sant. Boverket har under åren skärpt sina regler för hur mycket energi ett hus får dra per kvadratmeter och år, men det finns inget krav på att reglerna ska tillämpas på fritidshus.
Källa: Energi- och klimatrådgivningen i Stockholms län

No comments:

Post a Comment