Tuesday, September 24, 2013

Tjänstemän hos Volvo kan gå

Volvokoncernen sjösätter ett sparprogram för att minska kostnaderna med fyra miljarder kronor om året. Jobb för tjänstemän och konsulter försvinner, men hur många och var i världen är oklart.


Sparåtgärder ska genomföras i "ett stort antal verksamheter och områden", skriver Volvo i ett pressmeddelande. Merparten gäller dock lastbilar, som i runda tal utgör två tredjedelar av koncernens verksamhet. Åtgärderna i sig själva beräknas ge kostnader på cirka fem miljarder kronor. Volvos informationschef, Mårten Wikforss, vill inte gå in på hur många anställda som kommer att sägas upp, eller var.
– Det gör vi inte, medvetet. Vi har definierat vad vi behöver göra utifrån hur verksamheten fungerar ur ett processperspektiv. Då ser vi att det finns ett dubbelarbete, att det finns saker som görs på fler än ett ställe, säger Mårten Wikforss till TT.

En bakgrund till det är att Volvo köpt upp ett antal bolag under åren.
Enligt Volvo berörs både tillsvidareanställda tjänstemän och konsulter av sparprogrammet, men däremot inga jobb inom själva tillverkningen.
– Produktionen är ju den typ av verksamhet där man hela tiden anpassar sig löpande efter efterfrågan, påpekar Mårten Wikforss.
De fackliga organisationerna vid Volvo i Göteborg är inte förvånade, och inte heller kritiska mot sparprogrammet.
– Det är rimligt och naturligt att företag i den här branschen kontinuerligt ser över sina kostnader, säger Akademikernas klubbordförande Peteris Lauberts.

Samtidigt har Volvo andra planer på att omorganisera tillverkningen av lastbilar i Europa, uppger IF Metallfacket.
– Där finns ett antal arbetshypoteser. Det finns ett förslag om att montering av lastbilshytter kan flyttas från Umeå till Göteborg. Sen finns också ett förslag om att flytta en del produktion från Göteborg till Belgien. Det är ett jädra pussel man håller på att lägga, säger verkstadsklubbens ordförande Mikael Sällström.
Hyttmonteringen i Umeå sysselsätter cirka 300 anställda, enligt Metallfacket.

Wednesday, September 18, 2013

Oppositionen kan stoppa skattesänkningar



Oppositionens försök att stoppa delar av regeringens skattesänkningar ser ut att kunna lyckas. Utskottsinitiativet delas upp i två delar – vilket gör att regeringen får svårt att få i genom höjningen av brytpunkten för statlig skatt. ”Vi avser att utnyttja den ventil som finns i budgetlagen för att stoppa en minoritetsregering som för en oansvarig ekonomisk politik”, säger Magdalena Andersson (S).

När regeringen i måndags presenterade ett paket med skattesänkningar på 15 miljarder gjorde den rödgröna oppositionen sitt första gemensamma utspel på flera år.

De tre partierna gjorde klart att de ämnar ta ett utskottsinitiativ för att stoppa skattesänkningarna. Det stod omedelbart klart, vilket DN rapporterat om tidigare, att utsikterna att lyckas skulle öka markant om initiativet delades upp på två yrkanden.

Orsaken är att Sverigedemokraterna är för jobbskatteavdraget men motståndare till höjningen av brytpunkten för statlig skatt.

Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson Ulla Andersson säger nu att initiativet kommer att lämnas i två delar.

– Eftersom skattelagstiftningen ser ut på det sättet kommer två separata yrkanden, säger Ulla Andersson.

Utskottsinitiativet lämnas till skatteutskottet i morgon torsdag.

– Skatteutskottet kommer att ta ställning till att uppmana finansutskottet att ta ställning till att avvisa jobbskatteavdrag fem och de höjda skiktgränserna, säger Ulla Andersson.

Miljöpartiets Per Bolund menar att det av lagstiftningstekniska skäl vore ologiskt att slå samman skattesänkningarna till ett yrkande.

– Vi ser att det är två olika förslag som berör olika delar av skattelagstiftningen och då är det rimligt att dela upp det, säger han.

Misslyckas försöket kommer oppositionen göra ett nytt försök efter att budgeten är beslutad i november att i efterhand lyfta ut skattesänkningar. Om jobbskatteavdraget då antagits av riksdagen kommer oppositionen enbart gå fram med ett initiativ om att stopp höjningen av brytpunkten. Enligt Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Magdalena Andersson skulle effekten bli allt för åtstramande om riksdagen då tar bort hela jobbskatteavdraget.

– När ramarna väl är tagna kan man inte använda pengarna till något annat. Att stoppa hela jobbskatteavdraget i det läget skulle göra det blir en för åtstramande politik 2014 och det skulle jag inte vilja ta ansvar för. Däremot att stoppa brytpunkten innebär att det blir en rimligare ekonomisk politik än den som regeringen för i dag, säger hon.

Sverigedemokraternas talesperson Sven-Olof Sällström säger att partiet kommer ställa sig bakom den del av initiativet som handlar om brytpunkten för statlig skatt.

– Är det uppdelat får de stöd för detta, säger han.

Magdalena Andersson tillbakavisar kritiken om att oppositionens förslag är skräddarsytt för att få Sverigedemokraternas stöd.
– Regeringen för hela sin politik baserad på Sverigedemokraterna och det är ett val som den här regeringen gjort. Man väljer att vara väldigt fastlåst i blockpolitiken och inte komma till riksdagen och söka samförståndslösningar.

– Vi har varit väldigt tydliga hela tiden. Vi lägger fram vår politik i riksdagen, sedan får de partier som vill rösta med oss.
Det kommer sannolikt bli strid i frågan eftersom oppositionen och regeringen är oense om hur budgetlagen ska tolkas. Borg varnar oppositionen för att i riksdagen försöka stoppa förslaget om att färre ska betala statlig skatt, skriver TT. Att efter att budgeten som helhet beslutats i riksdagen, riva upp delar av den bryter enligt honom mot en viktig praxis som handlar om att budgeten ska tas med ett beslut.

– Det har varit en praxis som tjänat Sverige väl och som vi och Socialdemokraterna byggt upp under de senaste 20 åren. Jag kan bara beklaga om Socialdemokraterna i ett kortsiktigt taktiskt spel väljer en annan inriktning. Det skulle på ett allvarligt sätt förändra hur vi fattar beslut om budgetar i Sverige, säger Borg enligt TT.
Magdalena Andersson menar att det finns utrymme i budgetlagen för att stoppa skattesänkningarna.
– Det som är bra med budgetlagen är att det ger möjlighet för minoritetsregeringar att föra en ansvarsfull politik. Det tycker jag är väldigt bra. Det finns också en ventil i budgetlagen som gör det möjligt att stoppa minoritetsregeringar som för en oansvarig ekonomisk politik. Det är den ventlilen vi avser att använda nu, säger hon.

Jens Kärrman

För att hitta mördaren lemlästade

Polisen har identifierat likdelarna som hittades i en påse utanför Saltö, Strömstads kommun. Den styckade kroppen tillhör en 65-årig man som anmäldes saknad tidigare i somras och som var dömd för mord på sin hustru, uppger en poliskälla för



Egenföretagaren dömdes 2007 i tings- och hovrätt till tio års fängelse för mord på sin hustru som dödades den 3 juli 2006. Hon ville skiljas och några veckor innan 65-åringen sköt ihjäl henne på en parkeringsplats hade hon ansökt om äktenskapsskillnad. Han hade förföljt henne till brottsplatsen utrustad med ett gevär och riktligt med ammunition. Han anlände i en hyrd bil, vilket åklagaren hävdade var för att hustrun inte skulle känna igen honom.

Av hovrättsdomen framgår att kvinnan varit rädd för sin make i årtionden. En vän till henne har berättat att hon inte var fri att umgås med vem hon ville. Mannen försökte ta sitt eget liv efter dådet, men överlevde. När han vaknade upp gav han ett intryck av att inte veta något alls om vad som hade hänt, enligt domen i hovrätten.
 Nu fortsätter vi med mordutredningen och vi har en rad åtgärder att ta till nu. Jag kan inte säga så mycket mer om ärendet nu, säger kriminalkommissarie Thord Haraldsson
En privatperson som dök utanför Saltö, en knapp halvmil sydväst om Strömstad, hittade kroppen styckad och inplastad på 14 meters djup lördagen den 7 september. Kustbevakning och räddningstjänsten tog upp det misstänkta paketet och det fördes till bårhuset i Uddevalla

Mannens anhöriga har underrättats

Mänskliga skelett hittades i bilar som länge har varit dolda



Polisen bekantade sig med ett nyinförskaffat ekolod. Det gav raskt eko, i form av sex människoskelett i två gamla bilar. Nu florerar ryktena kring mysteriet i sjön i USA-delstaten Oklahoma, som kan ha sin upprinnelse i försvinnanden för åtskilliga decennier sedan.
När Oklahoma Highway Patrol, delstatens trafikpolis, häromdagen anordnade ett test av ny ekolodsutrustning i sjön Foss Lake stötte man på något som först antogs vara stulna bilar. De båda Chevroletbilarna hade legat på sjöns botten mycket länge, att döma av karossformerna – en tidig femtiotalare och en Camaro -69.
Men när polisen fann sex skelett, tre i vardera bil, antog mysteriet helt andra proportioner.
Buden om vad det handlar om går isär något, rapporterar Sky News på sin nyhetssajt.
I den äldre av bilarna trodde man sig först ha påträffat ett par som senast sågs på 60-talet när det var på väg till Foss Lake. Därefter gled man över till teorin att bilen tillhörde en man, Alvi Porter, som för 44 år sedan anmäldes försvunnen. Han var då 69 år.
I den andra bilen, Camaron, antar polisen att man funnit kvarlevorna efter tre tonåringar som senast sågs bilande i trakten av Sayre, en liten stad cirka fem mil väster om Foss Lake. Ungdomarna – 16, 18 och 18 år – anmäldes försvunna den 27 november 1970.
Under årens lopp har polisen i Beckham County vid en rad tillfällen följt upp tips och ledtrådar i fallet, utan att ha kommit lösningen om vad som hände ungdomarna närmare. Så sent som i november 2009 använde man ekolod för att kontrollera om Camaron möjligen stod att finna i Lake Hudson i östra Oklahoma, skriver lokaltidningen The Daily Elk Citian.
Debbie McManamman var 13 år när hennes då 69-åriga farfar Alvi Porter försvann.
– Jag minns den där gröna bilen, säger hon.
– Det har varit traumatiskt detta. Jag kommer mycket väl ihåg hur min far hade drömmar om nätterna, och att han satte sig i bilen direkt efter jobbet och tillsammans med mamma gav sig av för att leta och leta och leta.

Saturday, September 14, 2013

Den part som kan förändra det politiska landskapet i Tyskland

FRANKFURT AM MAIN. Parollen ”Wir sind das Volk” ljöd åter på tyska gator på lördagen. Anti-europartiet Alternativ för Tyskland demonstrerade utanför Europeiska centralbanken i finansstaden.
Överallt syntes de blå-röda plakaten på Römertorget i Frankfurt. Åtta dagar före valet ville det nybildade partiet Alternativ för Tyskland demonstrera styrka och sympatisörer från hela Tyskland hade kommit till Frankfurt.
Partiet är enligt opinionsmätningarna alldeles nära att komma över femprocents-spärren och om det lyckas förändras det politiska landskapet i Tyskland.

Vad är det för människor som en regnig lördag är beredda att ge sig ut på gatorna? Till det yttre ser demonstranterna ut som ett tvärsnitt av befolkningen, även om snittåldern sannolikt ligger någonstans melln 50 och 60 år.
Här och där en till synes typisk akademiker, partiet bildades av företrädesvis professorer och doktorer, och här och där den typ av lite vilsna människor som anar morgonluft när ett nytt parti bildas och hoppas att deras stund därmed är kommen.
Men i huvudsak alldeles vanliga tyskar från medelklassen – DN träffade en advokat, en bilhandlare, en bankman och en tandläkare.  Alla utom en hade tidigare rösta borgerligt, alla utom en hade aldrig tidigare varit med i ett politiskt parti.
– Jag kunde inte stå ut med att landet körs i botten, säger advokaten Margot Rheinheimer-Bradtke från Taunusstein, 30 kilometer från Frankfurt.
Tidigare har hon röstat på Merkels CDU och senast på liberala FDP.  Hon gick med i det nya partiet när det grundades i våras.
Partiets idé är att räddningsaktionerna för euron ska stoppas och det i sin tur ska få de krisande länderna i Sydeuropa att lämna valutasamarbetet. I förlängningen kan det betyda att Tyskland får D-marken åter. Tyska exportvaror blir väsentligt dyrare, å andra sidan blir importen av råvaror billigare.
– Vi klarar att leva med D-marken, det gick förut, säger hon.
Men hela den europeiska idén hotas?
– Varför det? Det är euron som splittrar euron. Man kan inte på konstlad väg nivellera något som inte passar ihop.
Om Alternativ för Tyskland kommer in betyder det sannolikt att CDU måste regera med Socialdemokraterna?
– De etablerade partierna är ändå samstämmiga, säger hon och rycker på axlarna.
Man säger att partiet drar till sig högerextrema?
– Det gör man för att skada oss, säger Margot Rheinheimer-Bradtke.
– De etablerade partiernas sista vapen, inflikar hennes man.
Den pensionerade bilhandlaren Werner Brockhoff har en liten partiflagga i handen, ensam har han åkt från Darmstadt. Inte heller han har varit med i ett parti förut, också han röstade tidigare borgerligt.
– Det går inte att fortsätt som vi gör med euroräddningen. Krisländerna måste komma på fötter och det kan de bara göra genom att devalvera och det inte går inte i valutasamarbetet, säger han.
Demonstrationståget går från Römertorget till Europeiska centralbankens skyskrapa. Talaren Konrad Adam, en känd konservativ publicist, pekar på skyskrapan och säger att därinne styr personer som blivit utnämnda, men inte valda av folket. De kan aldrig ställas till ansvar, men har tilldelats en oerhörd makt.
– Wir sind das Volk, wir sind das Volk, ljuder plötsligt talkörerna.
– Ja det är ni. Men ni har inte tillfrågats om att makten ska flyttas från parlamentet till en bank. Ge ”gammelpartierna” det svar de förtjänar den 22 september, ropar Konrad Adam innan han klättrar ned från plattform där han talat.
Peter Haag från Karlsruhe lyssnar, han bär på ett plakat med bild på en liten pojke som undrar om det är hans eller bankernas framtid som gäller. Pensionären Peter Haag har själv fyra barnbarn.
– Jag jobbade i en bank förut och vet som insider vilka lögner som sprids, som den att vi inte skulle ha en skuldunion, säger Peter Haag, som tidigare var medlem i Socialdemokraterna.
Han har kommit i sällskap med Christina Baum, ännu en person aldrig varit med i ett parti och i somras tog en av sina semesterveckor för att åka på valturné.
– Min man säger att han inte känner igen mig, att jag blivit en ”revoluzzer”, säger hon, till vardags är hon tandläkare.
Hennes magkänsla sade henne att något var fel med euro-politiken, därför gick hon med i det nya partiet. Tidigare har hon röstat borgerligt, men aldrig varit medlem i något parti.  Det är också första gången hon demonstrerar.
Alternativ för Tyskland har inte bara euro-politiken på programmet, nu skjuter man också in sig på invandringen. Aktuellt just nu i Tyskland är behovet av utbildad arbetskraft eftersom befolkningen åldras snabbt.
Samtidigt har tiotusentals romer från Rumänien och Bulgarien tagit sin tillflykt till Tyskland den senaste tiden och det har lett till konflikter.
Alternativ för Tyskland säger nu att det bara är en viss invandring man vill ha – de integrationsvilliga och utbildade.
– Det måste bli slut på invandringen till vårt socialsystem, säger Christina Baum.
I EU är gränserna öppna?
– Ja, men ska inte kunna få högre socialbidrag än i sitt hemland, säger Christina Baum.
Går det verkligen att reglera?
– Det är åtminstone en idé. Om vi tar emot alla, vem ska då betala, undrar tandläkaren från Lauda-Königshofen i södra Tyskland.
Talesmannen Bernd Lucke, ekonomiprofessor i Hamburg, har tidigare i veckan sagt att det är ”bottensatsen” som kommer till Tyskland.
Vi är tillbaka på Römertorget och Lucke står på scenen i sin blå pikétröja med partimärket på bröstet.
Före honom har Richard Sulik talat. Han leder partiet Frihet och solidaritet i Slovakien och hans vägran att ställa sig bakom det andra räddningspaketet till Grekland fällde den borgerliga regeringen i Slovakien för två år sedan.
Nu säger han till människorna på torget, säkert mer än tusen personer att ”Alternativ för Tyskland utgör vårt hopp”.
Bernd Lucke tar över och påminner om att i Paulskyrkan en bit bort samlades de demokratiska revolutionärerna för 165 år sedan för att göra slut på adelns herravälde. Han säger att Alternativ för Tyskland verkar i den traditionen, nu handlar det om att ge dem som aldrig tillfrågats en röst.
Han säger att om folket tillfrågats hade det aldrig blivit några räddningspaket eller fonder som EFSF och ESM.
– Draghi är en gangster, ropar en skäggig man.
– Inte ens euron hade införts.
– Richtig, hörs en annan man ropa.
– Wir sind das Volk, ljuder talkörerna på nytt.
Lucke påminner om att parollen ”Vi är folket” stammar från den fredliga revolutionen i Östtyskland som fick muren på fall. Han säger att när han nu träffar folk i den före detta kommunistiska delen av Tyskland så möter han besvikna människor, de hade väntat sig något annat av demokratin.
Nya talkörer.
Lucke fortsätter, upprymd av responsen.
– Den politik som förts handlar inte om att hjälpa det grekiska, portugisiska eller irländska folket utan om att övervältra riskerna på skattebetalarna, säger ekonomiprofessorn som tills för några år sedan var medlem i CDU.
Det regnar. Lucke måste runda av. Han säger att han inte hinner ta upp energifrågorna, invandringen, utbildningen och säkerhetsfrågorna.
Han talar om den enorma entusiasm han mött under sin valturné i landet, han säger att Alternativ för Tyskland inte är något parti i egentlig mening, mer än gräsrotsrörelse. Efter valet den 22 september följer Europavalet nästa år. Det gäller att hålla ångan uppe.
– Vi är folket – enkla medborgare, skattebetalare och drabbade av den politik som förts, säger den pojkaktige fembarnspappan från Hamburg, tillika ekonomiprofessor och möjlig ledamot av förbundsdagen om åtta dagar.

Fritidsresor, en stor ren mellan resebyråer

Fritidsresor storstädar bland sina återförsäljare. 60 resebyråer, varav flera större resebyråkedjor, får inte längre säljer charterbolagets resor.

För att få läsa den här artikeln krävs att du är inloggad som Travel News Plus-medlem. Artikeln går också att köpa via SMS. Köpet tar bara några sekunder och du kan läsa artikeln direkt.

Flygledare hotar strejk över hela Europa

Den 10 oktober kan Europas flygtrafik stå still på grund av en omfattande flygledarstrejk.

Strejken handlar om ett missnöje med ett nytt förslag från Europeiska Kommissionen och flygledarnas fackliga paraplyorganisation Air Traffic Controllers European Unions Coordination (ATCEUC) har nu uppmanat sina samtliga 14 000 medlemmar att gå ut i strejk den 10 oktober. Förslaget från Europeiska Kommissionen innebär att man vill dela in det europeiska luftrummet i nio zoner, istället för dagens 28. Det nya förslaget skulle ge större befogenheter till Eurocontrol, den internationella organisation som övervakar europeisk flygledning. Detta innebär att Eurocontol kan sätta upp strängare mål och få befogenhet att agera mot medlemsländer som inte samarbetar.
När det nya förslaget lades fram utbröt en mindre strejk i Frankrike den 13 juni, som orakade att 40 procent av landets flygningar ställdes in. Den nya strejken som är planerad till den 10 oktober lär bli mycket större än så. Det är första gången på tio år som ATCEUC har uppmanat samtliga medlemmar att strejka.
– De verkliga målen (i kommissionens förslag) är tydliga: att liberalisera tillhandahållandet av flygtrafiktjänster, att avreglera arbetsvillkoren för tusentals anställda i ATM och så småningom att sätta dessa viktiga tjänster i händerna på ett fåtal förmögna privatpersoner och företag som har lobbat för detta ändamål, säger ATCEUC i ett uttalande.
Men kommissionen hävdar att det nuvarande EU-systemet är slöseri med tid och pengar, att det tillåter flygbolagen att följa ologiska vägar runt länder för att undvika vissa nationella avgifter. Kommissionen uppskattar att, om situationen i Europa kvarstår, kommer trängselkostnaderna öka med cirka 50 procent fram till 2050. Enligt Kommissionen kostar dagens situation EU 14 miljoner euro per dag och orsakar onödiga koldioxidutsläpp