natten mellan söndag och måndag slöts till sist en överenskommelse som ger Cypern tillgång till de 10 miljarder i finansiell nödhjälp som utlovats från EU, Europeiska centralbanken och Internationella valuta fonden.
Men cyprioternas möjligheter att ta ut pengar och genomföra betalningar fortsatte att vara starkt begränsade på måndagen, rapporterar nyhetssajten Cyprus Mail.
– Kan jag fortsätta som vanligt? Kommer stående överföringar att fungera? Och hur är det med transaktioner online? säger trebarnspappan Nigel Christodoulou som är beroende av att kunna föra över pengar från sitt engelska konto för att kunna betala sina räkningar.
Andra är enligt Cyrpus Mail bekymrade över hur de ska kunna skicka pengar till sina barn som studerar utomlands. Det finns också en oro för jobben.
– Även om det är lite säkrare för oss småsparare, att de inte kommer åt våra pengar, så känns det väldigt ovisst. Det är många som är väldigt oroliga för sina jobb, berättar svenska Kiki Christodoulou i Pafos på telefon till TT.
Allt från husbyggen till både små och stora företagssatsningar riskerar att bli lidande.
– Det kommer att bli väldigt svårt att få lån, nästan omöjligt utan stora säkerheter, tror Christodoulou.
Under den gångna veckans kris införde bankerna strikta begränsningar för möjligheterna att ta ut eller flytta pengar från kontona. Bank of Cyprus satte på söndagen gränsen vid 120 euro per dag medan Popular Bank inte vill tillåta mer än 100 euro.
Enligt vad som sagts ska bankerna öppna som vanligt igen imorgon tisdag men det återstår ännu att se. Parlamentet har gett finansministern rätt att införa restriktioner för många former av transaktioner men hur de kommer att se ut är ännu oklart. I botten ligger en fruktan för att bankkunder ska rusa till bankerna och ta ut sina pengar av rädsla för att de annars kan gå förlorade.
Kommissionären för EU:s inre marknad Michel Barnier sade dock på måndagen att sådana begränsningar för att flytta pengar blir kortvariga.
– Det blir begränsningar för rörligheten som bara kan gälla några få dagar, sade Barnier enligt Reuters.
Samtidigt reagerade europeiska börser på måndagsmorgonen med lättnad, enligt nyhetsbyrån Reuters. Indexet .SX7E för europeiska bankaktier steg 2,4 procent och europeiska toppaktier i indexet FTEU3 gick upp 0,8 efter att förra veckan varit den sämsta sedan i november. Samtidigt föll priserna på tyska statsobligationer, ett tecken på att många anser att faran minskat och att man därför inte behöver söka nödhamn i form av Tysklands stabila statspapper.
Även börserna i Asien
har enligt AFP reagerat positivt på att en kollaps i det cypriotiska banksystemet tycks ha undvikits. Optimismen märktes också på Stockholmsbörsen under den inledande handeln. Euron steg inledningsvis på måndagsmorgonen men uppgången kom av sig, rapporterar Reuters.
Uppgörelsen natten till måndag innebär att Cyperns näst största bank, Popular Bank, avvecklas medan småspararnas tillgångar där övertas av Bank of Cyprus. Bankkunder med stora tillgångar, liksom bankernas ägare, kommer att tvingas ta stora förluster. Ett krav från EU har varit att den uppsvällda cypriotiska banksektorn ska bantas ner.
Sparare med tillgångar under 100.000 ser alltså ut att gå skadeslösa ur krisen, vilket också är tanken med den insättningsgaranti som EU står bakom.